17. Cabana Ciucaş - Şaua Chiruşca - Vama Buzăului Dec 31, 05:35 PM

Timp de parcurs 5 – 6 h. Marcaj cruce albastă
Traseul pleacă pe curba de nivel spre est de la Cabana Ciucaş şi merge pe creasta de deasupra versantului nordic a văii superioare a Berii. La început urcă după care coboară în trepte prin mai multe şei dintre care cea mia joasă fiind Şaua Chiruşca. Traseul merge însoţit de traseul marcat cu cruce roşie ce merge spre Gropşoarele-Zăganu, traseul marcat cu bandă roşie ce merge spre Pasul Boncuţa şi traseul marcat cu bandă albastră ce merge spre cheile Văii Stânii.
Din şaua Chiruşca mergem spre nord ocolind pe curbă de nivel culmea albele. După circa jumătate de oră de mers domol, ajungem la grupul de izvoare numit izvorul Hoţului aflat în apropiere de curmătura stânei. De la izvor mai mergem puţin şi schimbăm direcţia spre nord şi după o coborâre susţinută ajungem la cabana de vânătoare Piruşca. De la punctul de unde coborâm spre Piruşca putem admira pereţii abrupţi ai Pietrei Laptelui.
De aici plecăm pe drumul forestier ce merge prin cheile Strâmbu, în direcţia opusă cheilor, şi îl părăsim mergând tot spre nord din punctul unde mai pleacă o potecă marcată cu bandă albastră spre Albiile – Albele şi Valea Stânii.
De aici traseul continuă pe o poiană domoală şi merge mai mult pe curbă de nivel până ajunge la Piatra Mitocului sau Piatra de Var cum o denumesc localnicii. Traseul trece pe la marginea pădurii, desi pot apărea urme de marcaje care coboară prin pădure – acestea nu trebuiesc urmate deoarece marcajul este greşit şi iese la cascada Urlătoarea după o coborâre abruptă.
După ce parcurgem şi ultima porţiune din poiană, traseul coboară într-un drum forestier ce ne duce în drumul ce vine din Valea Stânii.
Din acest punct în 30 de minute ajungem în Vama Buzăului.

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii