10. Pasul Bratocea - Vf. Ciucaş - Cabana Ciucaş Dec 31, 05:04 PM

Timp de parcurs 2,5 – 3 h. Marcaj bandă roşie
Traseul porneşte din pasul bratocea spre Est, Nord-Est ţinand o mică culme ce poate fi ocolită pe drumul forestier paralel ce urcă la releul de televiziune. După circa 10 minute ajungem la Stâna din Bratocea, mai jos de care găsim un izvor, de la drum în partea dreaptă pe vâlcelul ce coboară până la obârşia văii Berii.
De la stână urcăm pe drumul forestier până la releul de televiziune aflat la marginea pădurii, de aici urcăm până in Creasta Bratocei trecând pe lângă Sfinxul Bratocei, de aici traseul urmează creasta întâi pe versantul nordic apoi pe cel sudic ocolind pe curbă de nivel vârfurile, şi ajunge într-o oră în şaua Ţigăilor unde întâlnim o răscruce . De aici putem să mergem pe valea Babaruncii sau în poiana Teslei pe traseele marcate cu cruce roşie şi triunghi roşu sau putem merge la Cabana Ciucaş prin valea Ţigăilor pe poteca marcată cruce roşie ce coboară spre sud.
Aici vedem şi Turnul Goliat şi Turnul Roşu unde sunt deschise trasee de alpinism .
Contiuăm srumul pe bandă roşie şi urcăm abrupt printre stâncăriile Ţigăilor. În 30 de minute ajungem pe vârful Ciucaş înalt de 1954 m. De aici coborâm spre Sud urmând creasta o perioada, apoi pe curbă de nivel până ajungem în dreptul stâncilor numite Babele la Sfat , urmăm curba de nivel până ajungem în vâlcelul stâncos de sub Ţigăi, de aici putem urca în vârful stâncos al Ţigăilor 1844m urmând vâlcelul ce se pierde într-o faţă de iarbă chiar sub vârf (atenţie această pare nu este marcată, iarna se recomandă doar celor ce au experienţă şi echipament adecvat).
Coborâm o parte din vâlcel după care mergem pe curbă de nivel pe sub Ţigăi şi ajungem după o coborâre scurtă dar abruptă la punctul de întâlnire cu traseul ce vine din şaua Ţigăilor prin valea cu acelaşi nume.
De aici urmam poteca ce coboară şi trece pe lângă un mic lac format din apele ploilor şi după cinci minute de mers pe curbă de nivel ajungem la Cabana Ciucaş

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii