Colţul Muntelui Roşu Dec 15, 03:01 PM

Klippa de calcar. La 10-15 min. de Cabana Muntele Rosu
spre Cabana Ciucas (banda galbena).
Primul loc de catarare deschis si echipat de Andrei Varlan in Ciucas incepand din 1972, cu Liviu Radulescu, Liviu Omat, Marian Toma, Gigi Butu, s.a.
Este un loc ideal de scoala si antrenament de alpinism, circa 10 pasaje pitonate permitand efectuarea de diverse procedee tehnice, de la escalada la catarare artificiala. Traseele converg catre platforma de regrupare de la copacul de deasupra “Tavanului”.

Pana in 1977 se cobora printr-un rapel de 40m pe acest copac, pe urma s-a descoperit posibilitatea de a coboriliber printr-o traversare descendenta spre stanga a fetei nordice. Multi incepatori si-au facut aici primii pasi pe
stanca – nu intotdeauna urmati de alte ascensiuni.

In aprilie 1975, ca urmare a atmosferei nereusite de la cabana apropiata, Tavanul a fost urcat noaptea, apoi coborat oarecum in rapel, de Andrei Varlan si Serban
Petrescu (fara lampi frontale, dar vegheati de doi insotitori cu lanterne).

In anii ’90, o plantatie deasa a facut treptat Coltul tot mai greu vizibil – si accesibil – din poteca marcata.

Fata sudica (15-20m – foto de Andrei Varlan) are 7 manse, iar fata nordica (25-35m) 3 manse in diverse grade de dificultate si modalitati de escalada. In fundal, culmea Bratocea.


Schite de Andrei Vârlan

In 2004 au fost montate doua topuri cu lant unul pe fata nordica deasupra tavanului si unul pe fata sudica. Au mai fost scoase o parte din pitoane si inlocuite cu ancore mecanice. Atentie unele nu au fost inca echipate cu urechi.

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii