Cabana şi regulile ei Jan 23, 09:47 PM

1. Cabana este casa de munte a turistului, adapost si popas pentru odihna si hrana, pentru reconfortare fizica si psihica, la finele unui traseu obositor, sau punctul de plecare spre noi carari si creste. Ea este postul de prim ajutor în caz de accidentari.

2. Cabana face parte integranta din peisajul montan si este locul tau de visare si recreere. Cinsteste-o si ocroteste-o ca pe propria ta casa!

3. Cabana are obligatia sa primeasca la orice ora pe turistul sau grupurile de turisti, amatori de drumetie, nu si de chefuri.

4. La sosire prezinta-te cabanierului si înscrie-ti datele personale si traseul pe care vei drumetii, ca sa fii gasit usor si ajutat la nevoie.

5. La munte bauturile obisnuite turistului sunt apa, ceaiul si racoritoarele. Nu ALCOOLUL! Acolo unde sunt permise bauturile alcoolice, consumul lor este limitat si normat!

6. Legea de baza a convietuirii în cabana este curatenia si linistea; între orele 22-6, liniste totala. Mergi pe vârfuri, vorbeste în soapta, nu trântiti usile.

7. Foloseste cât mai putin si la intensitate cât mai scazuta casetofonul, aparatul de radio, televizorul, etc., si numai dupa ce te asiguri ca nu deranjezi pe cei din jur. Sa fii încredintat turistule, ca cei care s-au trudit sa ajunga pâna la cabana prefera sa asculte în tihna doar linistea binefacatoare a piscurilor si murmurul izvoarelor.

8. Lasa curat locul unde ai dormit si mâncat, precum si împrejurimile cabanei, sfatuind si pe altii sa faca la fel. Opune-te obiceiurilor unora de a se debarasa de gunoaie în cabana sau în împrejurimi, explicându-le ca ne gasim în vârf de munte si ca nu are cine, cu ce si cum sa le evacueze spre locurile anume destinate din localitati. Este contributia ta la pastrarea si ocrotirea mediului înconjurator.

9. În caz de accidentare anunta pe cabanier, Salvamontul, Politia sau Armata, participa la actiunea de salvare, ajuta la transportul si la evacuarea accidentatului. 10. Învata codul de semnalizare internationala în caz de accident pe munte.

11. Asculta cuvântul cabanierului; cuvântul lui este cuvânt de ordine. El este si gazda dar si raspunzator în cabana si zona sa cu asigurarea ordinii si respectarea regulilor de functionare ale cabanei. Ajuta-l la nevoie cu vorba, cu fapta si exemplu tau. Este o datorie civica a fiecarui turist.

12. Daca ai respecta întocmai aceste reguli, îti poti acorda singur cinstea de a te numi om civilizat si turist adevarat, dovedind respect si dragoste pentru munte si natura.

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii