Muntele şi poveţele sale Jan 23, 09:44 PM

1. Pretuieste-ma si iubeste-ma omule, fiindca toate frumusetile mele, padurile cu poienile, vaile si izvoarele, cararile si crestele, piscurile, cu toate vietuitoarele si florile, tie ti le daruiesc, sa te bucuri de ele, sa devii mai puternic, mai bun, mai generos, mai întelept.

2. Dar ca sa te bucuri cu adevarat pregateste-te bine! Nu drumeti pe munte cu palarie, cravata, geamantan si pantofi cu toc înalt. Cararile mele strabat creste si vai adânci, iar vremea este uneori aspra si capricioasa. Asigura-te, deci, cu echipament special de munte, ca sa ma poti înfrunta. Altfel, frumusetile mele pot devenii si capcane în care cad cei nepregatiti.

3. Lasa-ti întotdeauna la drum o rezerva de 2-3 ore ca sa fii sigur ca ajungi de la o cabana la alta. Nu drumetii de unul singur fiindca îti primejduiesti viata; asociaza-te grupurilor de turisti.

4. Nu-mi rupe florile, pomii si jnepenisurile, nu-mi speria animalele cu chiotele tale si nu-mi ucide vietuitoarele fiindca si cele mai mici si neânsemnate au rolul lor în natura. Ele sunt însasi viata din care esti si tu o particica, trecatorule!

5. Nu-ti face “tinte” din marcajele de pe traseu si nu le distruge sau modifica directia fiindca poti primejdui viata altor turisti din urma ta.

6. Nu aruncati cu pietre! În caderea lor pot sfarâma si antrena alte pietre, devenind periculoase pentru semenii tai.

7. Admira-mi frumusetile si soarbe-mi cu sete aerul si izvoarele, dar nu ma murdarii! Nu-mi profana peisajul, împroscându-l cu coji de oua, hârti, pungi de plastic, cutii de conserve si alte resturi ale ospatului tau, ci strânge-le ca sa lasi curat locul unde te-ai ospatat si pune-le înapoi în rucsacul tau, ca sa le arunci în lada de gunoi, nu în vâlcelele si apele mele curate, fiindca muntele nu este depozit pentru gunoaiele aduse de tine si ca tine de miile de turisti în trecere.

8. Nu inventa povesti stranii pe seama muntelui si nu exagera întâmplarile fiindca poti dezorienta pe cei ce te asculta si le poti rata o excursie. Nu discuta cu voce tare si nu-ti “striga” prietenii fiindca rapesti altora placerea de a petrece o zi tihnita în mijlocul naturii.

9. Saluta si raspunde la salut când întâlnesti un drumet ca tine si ajuta-l pe cel aflat în dificultate! Parasirea lui pe munte este o crima!

10. Foloseste civilizat cabana! Ea ti-a iesit în drum ca sa te apere de întuneric, stihiile naturi si alte primejdii de tot felul. Nu o transforma în local de noapte, nu o pângarii! La plecare las-o curata si intacta spre cinstea ta si placerea celor ce vin dupa tine. Fara cabane, drumetia ta este de neconceput.

11. Nu-ti uita acasa buna crestere, buna cuviinta si bunul simt. Ia-le cu tine odata cu rucsacul si foloseste-le chiar de la plecare din gara, în tren, pe munte si în cabana.

12. Respecta întotdeauna povetele mele ca un adevarat om de munte si vei deveni sigur – cu fiecare drumetie – mai puternic, mai bun, mai generos, mai întelept!

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii