Weblog

Refugiul Stâna lui Cojocaru Jan 24, 10:42 AM

Refugiul de la stâna lui Cojocaru are o poveste ce incepe acum mai bine de 50 de ani. A fost construit in 1950 de către vânătorii din zonă pentru a servi ca adapost de vânătoare.

După circa 10 ani afost părăsit şi transformat in stână.
Mai tarziu a fost parasit şi de ciobani, deoarece se afla in pădure şi era frecvent vizitat de animalele sălbatice.
A rămas in paragina o perioadă mare de timp până în 1987 când a fost gasit de membrii C.T.A. Ciucaş.

Când a fost gasit, refugiul nu mai avea acoperiş si nimic, în interior. A fost refacut, în interior s-a construit o sobă pe lemne şi mărit prin construcţia unei noi camere în partea din faţă şi a unei magazii. În 2007 s-au făcut modificări în interior şi soba a fost inlocuita cu un şemineu.

Refugiul se află la o altitudine de 1470m pe piciorul ce coboară din zona Muntelui Roşu, între zona “La Porţi” şi Colţul Muntelui Roşu. Se ajunge la refugiu pe traseul marcat cu bandă galbenă ce leagă cabana Muntele Roşu de cabana Ciucaş. Din punctul de maxim al potecii ce urcă de la Muntele Roşu, mai precis în poiana de unde traseul începe să coboare, urmăm poteca ce urcă în dreapta spre un mic platou.

Din anul 2003 refugiul foloseşte şi ca refugiu salvamont pentru formaţia Cheia a Serviciului Public Judeţean Salvamont Prahova.
În fiecare sfârşit de săptămână se află cineva la refugiu iar camera din faţă este deschis în permanenţă pentru adăpost în caz de vreme rea. Taxa de cazare este de 10 Lei pe noapte pentru cei din afara clubului şi 5 Lei pe noapte pentru membri.
Refugiul are o capacitate de 15 locuri la prici. Pentru petrecerea nopţii sunt necesari saci de dormit şi izoprene.

Preluare ciucas.org

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii


  • 28 January 2009
  •