Cum sa usuci plantele medicinale Jun 22, 05:27 PM

Am citit candva un text cu replici in genul celor de la “Copiii spun lucruri traznite”. Definitia data de un pusti mi-a atras atentia: “Buruienile sunt plantele care sunt bune numai pentru ele”.

Prin asta vreau sa-ti readuc aminte ca plantele nu s-au nascut ca sa ne ajute pe noi, iar daca vrem sa o faca, trebuie sa ne facem si noi partea. Chiar si prin cum le uscam. Se spunea undeva ca inventiile ultimelor doua secole au omorat, pentru a aparea pe piata, mai multi oameni decat toate inventiile mileniilor anterioare.

Tot prin bancul de proba au trecut si diversele plante, pe care azi le stim drept medicinale. Cine stie cati anonimi au pus umarul pentru a ne furniza informatiile acestea… Tot din vechime vin si sfaturile in legatura cu uscarea acestor plante.

Drumul unei plante de pe felia ei de pamant si pana in cana de ceai medicinal are cateva halte. Nu orice planta poate deveni automat ceai medicinal, doar pentru ca asa scrie in carte, ca are proprietati terapeutice.

Ca sa ai ce sa usuci, trebuie sa stii cand si cum recoltezi

Pentru a obtine o materie prima de buna calitate trebuie sa cunosti care dintre componentele unei plante are continutul cel mai ridicat in substante active (radacini, rizomi, parti aeriene, scoarta, frunze, flori, fructe sau seminte).

Nimeni nu o sa te imbie vreodata cu un ceai de radacini de musetel. Si asta pentru ca mai toti stiu care parte se foloseste de la aceasta planta: floarea. Dar pentru plantele mai putin cu­noscute trebuie sa te interesezi, sa vezi ce culegi si cum usuci. Momentul de recoltare este condi­tionat de stadiul de dezvoltare al plantelor si de anotimp.

Daca ai nevoie de fructe, nu o sa culegi primavara. Plantele medicinale se recolteaza pe timp uscat, dimineata, dupa ce roua s-a evaporat, sau dupa-amiaza, pana la apusul soarelui.

Ce parte de planta vrei?

Trierea plantelor trebuie sa inceapa inainte de a te afla in fata suprafetei pe care vrei sa le usuci. Nu este indicat sa te afli in podul casei cu o tufa de rododendron smulsa cu radacina cu tot si sa realizezi, brusc, ca pe langa ca planta respectiva este ocrotita, tu nu vrei sa pui la uscat decat petalele!

Pentru protectia plantelor medicinale perene, in vederea asigurarii perpetuarii speciei, trebuie sa tii cont ca radacinile, rizomii, bulbii si tuberculii (partile subterane ale plantei) se recolteaza primavara timpuriu ori toamna, tarziu, dupa ofilire. Partile aeriene ale plantei se recolteaza de obicei cu putin inainte de inflorirea completa sau in timpul infloririi.

Nu uita: atunci cand plantele sunt in saci, inainte de a le pune la uscat, unele parti de planta fac identificarea lor mai grea.

Sfatul specialistilor este sa ne aprovizionam doar pentru o iarna, pentru ca, in timp, plantele isi pierd puterea tamaduitoare. Oricum, in fiecare an iese o generatie noua de plante!
Stiai ca…
Plantele nu se spala inainte de a fi puse la uscare, dar, in unele cazuri, se pot taia marunt? Ideal e sa gasesti plante care nu au pe ele praf sau noroi si sa nu le recoltezi dupa ploaie.

Temperatura de uscare in casa nu are voie sa depaseasca 25°C? Deci nu insira plantele deasupra cuptorului. Aeriseste-le din cand in cand, nu le lasa in aceeasi pozitie.

Nu folosi recipiente de plastic sau cutii de tabla pentru uscare si pastrare si nu tine plantele uscate la lumina. Poti folosi borcane colorate – se spune ca cele verzi sunt cele mai bune.

Preluare www.e-sana.ro

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii