Ciuboțica-cucului de munte May 27, 12:41 AM

Ciuboțica-cucului de munte
Alte denumiri: anghicel, țâța vacii.

Tulpina pâslos-păroasă, lipsită de frunze, înaltă de 10—20 cm. Frunzele sunt așezate la baza tulpinii, ovale sau alungit-ovale, treptat îngustate spre bază încrețite. Florile cu codițe scurte sunt așezate în mănunchi la vârful tulpinii, o corolă în formă de pâlnie, cu un tub și cinci diviziuni întinse și puțin concav de un galben-deschis ca de pucioasă. În mijloc, la gâtul tubului au un inel portocaliu.
Înflorește în aprilie-iunie.
Crește la margini de pădure, pe vâlcele cu buruienişuri, printre tufărişurile de jnepeni şi anin verde.

Părțile utilizate ale plantei: rizomul cu rădăcini (Rhizoma cum ridicibus Primulae) – recoltat primăvara devreme sau toamna târziu și florile (Flores Primulae) – recoltate în perioada înfloririi și îndepărtând pedunculii florali.

Componenții principali: primulozida, vitamina C, flavonoide, zaharuri, tanoizi,primveraza (enzima).

Propretăți: antispastic, sedativ, sudorific, calmant, cicatrizant, hemostatic, fluidificator al secrețiilor bronhice, emolient.

Indicații: în bronșită, pneumonie, în afecțiuni renale și ale vezicii urinare, în disfuncții gastrointestinale.

Mod de folosire:

* Intern:* sub forma de infuzie (în cazul florilor), decoct (în cazul rădăcinii ce trebuie mărunțită în prealabil) sau praf (din frunzele bogate in vitamina C). * Extern:* sub forma de cataplasme calde ce se aplică pe locurile dureroase, cu acțiune calmantă, cicatrizantă și hemostatica.

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii