Merişorul - Vaccinium Vitis Idaea May 25, 07:50 PM

Descriere
Merisorul este o planta vivace, inalta pana la 30 cm, cu o tulpina cilindrica, taratoare, apoi dreapta. Frunzele sunt scurt petiolate, persistente, de forma ovala, lungi de 1-3 cm, tari la pipait, pieloase, adeseori crestate la varf, cu margini intregi si rasucite. Pe fata superioara sunt verzi-intunecate, lucioase, iar pe cea inferioara palid-verzui, prezentand puncte rare de culoare bruna. Florile sunt albe, usor roz, dispuse la varful ramurilor, aplecate in jos in forma de clopotei.

Fructele sunt sferice, carnoase, la inceput albe apoi de culoare rosie lucitoare, cu multe seminte la interior. Infloreste in lunile mai-iulie. Creste prin pajistile alpine si prin taieturile de padure.

Recoltarea
Frunzele se culeg de preferinta toamna, in lunile septembrie-octombrie, deoarece in aceasta perioada contin maxim de principii active (arbutina).

Mod de uscare
Se usuca in straturi subtiri, in locuri umbroase si bine aerisite. Daca se usuca pe cale artificiala, temperatura nu trebuie sa depaseasca 40 grade C, de preferinta 35-40 grade C.

Intrebuintari
Frunzele au proprietati antiseptice si diuretice. De asemenea este si litotriptic, recomandat in litiaze renale (pietre la rinichi). Intern: antidiareic, diuretic, dezinfectant renal, astringent, antiinflamator al vezicii urinare(in afectiuni renale se adauga putin bicarbonat de sodiu).

Actiune Antiseptic urinar, antiinflamator, diuretic, diaforetic (provoaca transpiratia), astringent.

Preparare si administrare Decoct – se fierbe o lingurita si jumatate de planta intr-o cana de apa, vreme de 5-10 min. Se beau 2 cani pe zi, adaugandu-se un varf de cutit de bicarbonat de sodiu.

Observatii
Este contraindicat administrarea in timpul sarcinii.

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii