Flori de Munte din Masivul Ciucaş May 21, 09:28 PM

Ghinţură de primăvară (Genţiana verna)

ciucas gentiana

Plantă scundă, cu o rozetă de frunze scurte, ovale, alungite, întinse pe pămînt. Tulpinile, de 2—5 cm, cu cîteva perechi de frunze mici, poartă la vîrt o singură floare de un albastru intens. Caliciul lung, adeseori umflat, cu cinci muchii proeminente, ascuţite şi cinci dinţi. Corola este formată dintr-un tub şi cinci petale late, ovale, întinse. Înfloreşte din luna mai pînă în august, după altitudine. Se găseşte prin pajişti, pe grohotişuri şi la locuri stîncoase.

_________________________________________________

Brînduşa de munte (Crocus heuffelianus)

ciucas brandusa

O singură tulpiniţă înconjurată la bază de numeroase teci şi cu două-trei frunze înguste, alungite. Tulpiniţă poartă la vîrf o singură floare (mai rar două), la început închisă în formă de tub, apoi în formă de cupă, de 5—6 cm lungime, cu şase diviziuni, de culoare violetă deschisă, la vîrf cu cîte o dungă mai întunecată; uneori florile sînt aproape albe şi cu dungi subţiri violete. Din mijlocul corolei apar trei stamine şi un stigmat galben trifurcat. Înfloreşte în aprilie-mai.Apare de timpuriu, în pîlcuri dese, o dată cu topirea zăpezilor, începînd din zona păduroasă, prin poieni, păşuni şi locuri ierboase deschise. Adeseori florile ies la iveală străpungînd ultimele straturi subţiri de zăpadă.

_________________________________________________

Stînjenel mic de munte (Iris ruthenica)

ciucas stanjenel

Tulpini de 10—15 cm cu frunzele de la bază lungi şi înguste, asemănitoare celor ale ierburilor; la vîrf are o singură floare de 5—6 cm lungime, alcătuită din şase diviziuni, dintre care trei exterioare, mai late, răsfrînte în afară, de un albastru deschis cu dungi şi desene violete, şi trei interioare, mai înguste, drepte, de albastru-violet întunecat. Plantă din familia Iridaceac.
Înfloreşte în mai-iunie.

__________________________________________________

Toporaşi de stîncă (Viola alpina)

ciucas toporasi

Plantă scundă, lipsită de tulpină, cu frunze mici, aproape rotunde, pe margini slab ondulat-dinţate, cu codiţe lungi, din mijlocul cărora se ridică (la vîrful unei codiţe de 2—3 cm lungime) o singură floare de un violet vioi, de 1,5—3 cm lungime, de forma binecunoscută a toporaşilor, cu cinci petale, dintre care una îndreptată în jos şi patru ridicate în sus. Plantă din familia Violaceae.
Înfloreşte în iulie-august.
Creşte pe stînci şi bolovănişuri.
___________________________________________________

Ciuboţica-cucului de munte (Primula elatior)
ciucas ciubotica cucului

Tulpina pîslos-păroasâ, lipsită de frunze, înaltă de 10—20 cm. Frunzele sînt aşezate la baza tulpinii, ovale sau alungit-ovale, treptat îngustate spre bază încreţite. Florile cu codiţe scurte sînt aşezate în mănunchi la vîrful tulpinii, o corolă în formă de pîlnie, cu un tub şi cinci diviziuni întinse şi puţin concav de un galben-deschis ca de pucioasă. În mijloc, la gîtul tubului au un inel portocaliu.
Înfloreşte în aprilie-iunie.
Creşte la margini de pădure, pe vîlcele cu buruienişuri, printre tufărişurile de jnepeni şi anin verde.

___________________________________________________

Ochiul-găinii (Primula minima)

ciucas ochiul gainii

Plantă foarte scundă din familia Primu/aceae, cu tulpiniţă de 2—4 cm, lipsită de frunze, la vîrf cu o singură floare de culoare roz-liliachie, luminoasă, cu un tub şi cinci diviziuni întinse, fiecare adînc spintecate în două. Frunzele stau numai la baza tulpinii, în rozetă. Ele sînt mici, fără codiţă, lucitoare, la vîrf lăţite, retezate şi dinţate, cu trei-nouă dinţi.
Înfloreşte în aprilie-iunie.
Creşte prin pajişti, prin locuri pietroase, formînd pîlcuri dese.

___________________________________________________

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii