Ajutati la declararea Masivului Ciucas parc National Nov 9, 03:36 PMDeclarati Masivul Ciucas Parc National

Masivul Ciucas – Noul Parc National al Romaniei?

Cu totii cunoastem problemele de mediu din Romania, mai ales din zona montana. Acest articol este destinat Masivului Ciucas, despra care autoritatile sustin ca va fi declarat Parc Natural. In acest caz daunele s-ar produce in continuare, fiind permise defrisari si proiecte axate pe o dezvoltare durabila.

Incercarile pentru a fi declarat Parc National, initiate de Ministerul Mediului, au dat gres, deoarece opinia publica locala a votat impotriva. Singura solutie pentru evitarea acestui dezastru este opinia publica nationala, astfel am creat aceasta petitie, care sper sa stranga un numar considerabil de semnaturi.

Petitia este adresata Ministerului Mediului si necesita minim 50.000 de semnaturi. Acestea se pot completa pe site-ul:( http://www.petitieonline.ro/petitie/declarati_masivul_ciucas_parc_national-p64184048.html) sau prin copierea petitiei de mai jos, intr-un document word si completarea acesteia in format electronic. Adresa de contact a petitionarului:
Mantoiu Dragos Stefan – mantoiu.dragos@yahoo.com.

O alta varianta, pe care incerc sa o extind pe cat de mult posibil, ar fi strangerea de semnaturi pe hartie. Daca doriti sa completati petitia in acest mod, o puteti trimite la adresa: Str. Visana, nr. 7, bl. 36, sc. A, ap. 13, sect. 4, Bucuresti, sau sa ma contactati la numarul de telefon: 0770463245. Pe viitor voi incerca amplasarea unui stand in cadrul Facultatii de Geografie din Bucuresti.

Daca doriti sa sustineti aceasta petitie, am sa va rog sa dati de veste cat mai multor persoane sau asociatii.

Cu ocazia realizatii acestei petitii am filmat doua scurt metraje in zona. Acestea se pot accesa prin aceste link-uri:
http://www.youtube.com/watch?v=AgYPbt7m4Fc

http://www.youtube.com/watch?v=NwtZbBvUafA

Va multumesc

Mantoiu Dragos Stefan

Destinatar: Ministerul Mediului
Cu privire la declararea Parcului Naţional Ciucaş

în urma cercetãrilor efectuate de cãtre Institutul Bavarez pentru Pãduri, în colaborare cu Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice din Bucureşti (ICAS), au fost trase urmatoarele concluzii:

Pe suprafaţa masivului se înregistreazã un numar de 22 de habitate naturale de interes comunitar, care sunt protejate de Directiva Habitatelor a U.E. Dintre acestea, 6 sunt considerate habitate prioritare, regãsindu-se în Tratatul de Aderare al Romanieie la U.E.
Masivul Ciucaş reprezintã un mozaic de ecosisteme, având peste 1200 de specii de plante şi 1738 de specii de animale. Dintre speciile de plante, 152 sunt strict protejate, iar dintre speciile de animale, 182. Sunt prezente 38 de asociaţii vegetale arborescente, iar un endemism demn de precizat sunt insectele xilobionte, ultimii martori ai existentei unor pãduri virgine (ing. dr. Cristian STOICULESCU).

Conform Legii 5/2000 privind amenajarea teritoriului naţional, Legii 90/2000 privind protejarea speciilor de lilieci din Europa, Ordonanţei de urgenţa 236/2000, Legii 462/2001 privind regimul ariilor protejate şi conservarea habitatelor naturale, faunã si florã sãlbaticã (Anexa 8 şi 9), Masivul Ciucaş ar trebui declarat parc naţional.

Actorii locali doresc ca acel areal sã rãmânã zonã axatã pe o dezvoltare durabilã, considerând cã activitãţile existente nu dãuneazã habitatelor prezente, însa cercetãrile efectuate demonstreazã contrariul. Mãsurile de protecţie trebuie instalate în regim de urgenţã, în caz contrariu riscãm a pierde un important element de patrimoniu floristic şi faunistic din peisajul României.

Autor: Mantoiu Dragos Stefan

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii