Staţiune ecologică unică în lume, în Masivul Ciucaş? May 5, 07:24 AM

• O firmă americană a prezentat, ieri, Consiliului Local Braşov proiectul unui parteneriat pentru construcţia unei staţiuni ecologice, de cinci stele, în Masivul Ciucaş

O firmă americană care operează de doar doi ani în România a prezentat, ieri, Consiliului Local Braşov proiectul unui parteneriat pentru construcţia unei staţiuni ecologice, de cinci stele, în Masivul Ciucaş, „creată pe baza unui Master Plan, cu natura integrată şi amenajări la cele mai înalte standarde“. Amenajările preconizate pe o suprafaţă de aproximativ 200 de hectare cuprind pîrtii de schi, terenuri de golf, tenis, un centru de echitaţie, trasee pentru ATV, motociclete, biking montan şi excursii, parc acvatic acoperit, cazinou, cluburi de noapte, centru comercial, cel mai mare centru de conferinţe din România, un spital privat, centru SPA, complex sportiv şi de agrement, sală de concerte şi zone rezidenţiale cu vile şi apartamente.

*Finanţare proprie *

Potrivit lui Eduard Coşoveanu, reprezentantul firmei Carpatia Resort, investiţia ar fi de 2,5 miliarde euro şi ar trebui finalizată în cinci ani. Banii ar trebui asiguraţi din fonduri proprii ale firmei, din atragerea de finanţări europene şi din fonduri de investiţii. Pentru construcţie, spune reprezentantul firmei, s-ar putea crea aproximativ 14.000 de locuri de muncă, iar după finalizare, cam tot atîtea locuri de muncă în servicii ar putea fi ocupate stabil, în cadrul staţiunii. „Nu vrem să dezvoltăm o staţiune turistică, ci să creăm o staţiune internaţională“, a declarat Coşoveanu. Prezentarea are la bază un parteneriat între American Developement, municipiul Braşov şi comuna Tărlungeni, cele două administraţii locale deţinînd terenul pe care urmează să fie construită staţiunea. Parteneriatul a fost aprobat în august 2007, însă de atunci, în afara unei comisii de negociere a contractului, care trebuie actualizată, nu s-a mai întîmplat nimic.

*Detalii în comisii *

Potrivit prezentării din Consiliul Local, au fost obţinute toate autorizaţiile de mediu, a fost obţinut Certificatul de urbanism, care plasează proprietatea în zona de teren construibil, şi a fost întocmit Planul de urbanism general, iar terenul a fost înregistrat la autorităţile naţionale. „Propunerea e bună, iar proiectul nu se poate derula fără participarea municipiului Braşov, care deţine aproximativ 1.500 hectare de teren în Munţii Ciucaş, parţial afectate de unele funcţiuni avute în vedere în proiect. Prezentarea de astăzi nu a fost tocmai fericită, dar probabil că detaliile vor fi prezentate în comisia de negociere“, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru. Firma în cauză operează de doi ani în România şi, potrivit reprezentantului acesteia, are în derulare în România „cinci proiecte de spitale private, de aproximativ 150 milioane euro fiecare“.
de: A.P.
Preluare Monitorul Expres

Recomandă articolul unui prieten! Tipăreşte pagina

 

Comentarii